Bygg och måla

Renovering och stambyte i badrum – vad gäller?

Ska du renovera badrummet och funderar på om du samtidigt måste genomföra ett stambyte? Eller är det dags för ett stambyte och du funderar på om du samtidigt kommer behöva renovera? Det finns flera skäl att tänka till vid dessa åtgärder för att slippa kostsamma överraskningar. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid renovering och stambyte i badrum.

Stambyte vid renovering av badrum?

Ett fräscht badrum är något som dom allra flesta vill ha i sina hem och det finns dom som påbörjar en renovering utan att veta vilket skick det är på vatten- och avloppsstammarna. Man kan absolut genomföra en badrumsrenovering utan att byta rör och ledningar men då är det viktigt att man vet vilket skick det är på dessa. Det finns i alla fall inga krav på stambyte i samband med renovering, men däremot tvärtom.

Stambyte i badrum kräver alltid renovering

Oavsett vilket skick det är på badrummet kommer en renovering behövas i samband med ett stambyte. Det spelar ingen roll om badrummet renoverats nyligen den dagen ett stambyte i badrummet behöver genomföras – tätskikt måste brytas upp, vilket i sin tur kräver renovering.

Smart att synka åtgärderna

Den som planerar att renovera sitt badrum bör börja med att kontrollera stammarna. Är dom relativt nya och i gott skick kan man renovera utan att byta dom. Det finns dock dom som gjort misstaget att renovera för att sedan upptäcka att ett stambyte behöver genomföras. Det nya badrummet måste mer eller mindre rivas ut helt och hållet, vilket blir både tidskrävande och kostsamt.

Finns andra alternativ?

Tillhör man en av dom som renoverat sitt badrum men glömt den viktiga detaljen med att kontrollera stammarna finns faktiskt ett annat alternativ än att behöva riva ut allt. Det kallas för relining, och innebär ungefär att rören renoveras inifrån. Hela systemet ligger alltså kvar men fodras om med ett nytt skikt på insidan. Detta är dock inte alltid möjligt – en förutsättning är att rör och ledningar inte är i allt för dåligt skick – då behöver dom ändå bytas ut.

I många fall är det bättre med ett stambyte i ett badrum men det finns även fördelar med relining:

  • Det är billigare
  • Det går fortare
  • Det håller i åtminstone 25 år