Bygg och måla

Vad kostar bergvärme?

Att bergvärme är dyrt att installera är det nog få som missat. Men hur mycket kostar det exakt? Och kommer man verkligen få tillbaka de pengar man investerat? Vi går igenom allt du behöver veta om kostnaden för bergvärme. När man installerar bergvärme måste man hyra in en rigg som borrar ett djupt hål ner i tomten och hela vägen ner till berggrunden. Beroende på vart man bor i landet och hur tomten ser ut kan hålet borras mellan 80 meter och ända ner till 200 meter. Ju djupare, desto dyrare blir det. Efter att själva borrhålet är färdigt ska en kollektorslang sänkas ner. Det är via den bergvärmen sedan kommer att pumpas upp igen. Inuti slangen finns en särskild cirkulerande vätska som i sin tur värms upp nere i berggrunden. När vätskan blivit uppvärmd pumpas den upp igen och leds via rör in i husets bergvärmepump.

Så vad kostar då själva borrningen? Vanligtvis får man räkna med en kostnad från 25 000 till 60 000 kronor, det beror på hur djupt hålet måste borras. Även vart i landet man bor påverkar kostnaderna för borrning ganska mycket, där Stockholmsområdet är dyrast i landet. Eftersom borrningen kräver tillstånd av kommunen får man räkna med en ansökningskostnad på några tusen kronor. Nästa stora kostnad är själva bergvärmepumpen och här ska man inte snåla. Det är viktigt att välja en värmepump som har tillräckligt hög kapacitet för hushållet. Den kan kosta mellan 80 000 till 120 000 kronor.

Men du sparar ju också mycket pengar på bergvärme

Det är lätt att bli avskräckt av den initiala kostnaden som bergvärme innebär, men det gäller att komma ihåg de stora besparingsmöjligheterna du kommer kunna göra. Förutom stora besparingar på upp till 80 % (beroende på vilken nuvarande energikälla hushållet använder) finns andra fördelar, bland annat:

  • Systemet har en livslängd på minst 25 år.
  • Du ökar husets värde, vilket är positivt vid eventuell försäljning.
  • Du väljer en förnyelsebar energikälla och gör därför något bra för miljön.
  • Värmepumpen är i stort sett underhållsfri, vilket innebär att energikällan är bekväm och smidig.

Har hushållet redan installerad golvvärme görs de största besparingarna, du kan komma upp i besparingar på så mycket som 80 %. Din initiala investeringskostnad får du tillbaka inom 7 – 10 år.