Bygg och måla

Rengöra tak – så går det till

Många har problem med tak som plötsligt ser fula och ofräscha ut på grund av mossa eller mögel. Detta är dock inget man behöver vara ledsen över eftersom det går snabbt och enkelt att rengöra tak så att de återfår sin forna glans. Takrengöring är en snabb och relativt enkel process som gör stor skillnad för hur gäster uppfattar ens hem. Dessutom kan man upptäcka en hel del andra saker då man bestämt sig för att rengöra sitt tak, såsom sprickor i takpannorna. Att åtgärda dessa i tid gör att man sparar pengar på lång sikt.

Välj ett företag som värnar om miljön

Till att börja med bör man välja en takrengörare som värnar om miljön. Det är vanligt att man använder sig att giftiga kemikalier då man vill få bukt med svår mosspåväxt, men detta är inte nödvändigt. Med rätt verktyg kan man rengöra tak effektivt med vanligt vatten. Därför bör man se sig om efter en miljömärkning då man ska välja företag för takrengöring. Ett företag som tar ansvar för miljön och klimatet använder inga giftiga produkter då de rengör tak.

Effektiv högtryckstvättning är det bästa sättet att rengöra tak

Många husägare har en högtryckstvätt i hemmet, men denna kommer vanligen inte upp i ett tryck starkare än 120 – 180 bar. För att säkerställa att taket kan tvättas med endast kallt vatten behöver man ett högre tryck än så, och detta kan man få hjälp med genom rengöringsfirmor. Med en effektiv högtryckstvätt får man bort smuts och organismer även från de svårast angripna takpannorna.

Efter att taket är rengjort

När taket blivit rengjort kan man till en början känna sig nöjd och glad över hur mycket snyggare det blivit. Dessutom kan man känna sig trygg i att det kommer fortsätta se bra ut över tid. Har man valt en bra och pålitlig takrengörare kommer taket bli ytbehandlat efter rengöringen för att fortsatt vara självrengörande i framtiden. Genom en bra behandlingsmetod ska taket:

  • Avvisa vätska
  • Andas
  • Bli självrengörande

Detta gör att om man rengör sitt tak är det en investering för framtiden eftersom man förhindrar att problem uppstår på sikt.