Bygg och måla

Relining eller stambyte – hur vet man?

Många vet vad ett stambyte är men på senare år pratas det även alltmer om relining – en slags invändig renovering av rör och ledningar. Har man dåligt skick på stammarna kan det alltså idag vara svårt att veta om man ska välja relining eller stambyte så nedan följer information om båda alternativen, samt hur man vet vilket som är bäst.

Mer om relining

För att veta om relining eller stambyte är bäst lämpat behöver man såklart först veta skillnaderna mellan dessa två åtgärder. Relining innebär som sagt en slags invändig renovering av rör och ledningar och det är både mindre omfattande och billigare än ett stambyte.

Renoveringen går ut på att man lägger ett nytt skyddande lager på insidan av rören, vilket gör dom näst intill nya – åtminstone invändigt.

Stambyte mer omfattande

Ett stambyte är betydligt mer omfattande än en relining och gör mycket större åverkan på fastigheten. Här byter man ut gamla rör och ledningar till nya, vilket också innebär att man kan behöva bryta upp både väggar och golv för att komma åt.

Ett stambyte är så ledes ett arbete som kan ta flera månader att genomföra, med alla dom moment som är nödvändiga. Det är dessutom ganska kostsamt men i många fall även nödvändigt för att inte riskera att drabbas av omfattande vattenskador.

Relining eller stambyte?

Så vad är då egentligen bäst – relining eller stambyte? Det är inte helt enkelt att veta det på egen hand utan det bästa sättet är att låta genomföra en besiktning av stammarna för att se hur skicket är. Gamla stammar kan vara i gott skick likaväl som att nyare kan vara i sämre skick.

En relining är inte alltid aktuell och det ersätter inte heller ett stambyte. Om stammarna är i allt för dåligt skick är ett stambyte egentligen det enda alternativet. Om man kan renovera dom och därmed öka på livslängden kan det vara ett bra tillfälligt alternativ. Bra att veta är just att relining inte ersätter ett byte, utan att det kommer behöva göras i framtiden ändå.

Dom två punkter som främst avgör om relining eller stambyte är det bättre alternativet är:

  • Stammarnas ålder
  • Stammarnas skick

Eftersom relining är relativt nytt är det också svårt att veta exakt hur länge det håller men har man inte möjlighet att byta stammarna här och nu så kan det vara en bra lösning tills vidare.