Bygg och måla

Byt och spara genom att teckna det bästa elavtalet

Du bör alltid vara på tårna och hålla utkik efter bra erbjudanden när det kommer till elavtal. Detta gäller oavsett om du flyttar till en ny bostad eller bara vill försöka få ner din månatliga elräkning lite grann. Genom att byta abonnemang och teckna det bästa elavtalet just nu kan du spara en hel del pengar över tid. Därför är detta ett viktigt steg i din strävan att enklare kunna hantera din privatekonomi och hushållets kostnadssida.

Men att byta avtal kan kännas skrämmande för många konsumenter. I denna artikel ger vi dig dock några handfasta tips som du kan använda dig av för att hitta ett bättre avtal när det kommer till elen!

3 tips för dig som söker efter det bästa elavtalet utifrån ditt behov

Är du på jakt efter det bästa elavtalet utifrån ditt unika behov? Då bör du tänka på att:

  • Sätta dig in i din aktuella förbrukning. Innan du börjar botanisera bland elbolag och avtal bör du känna till din historiska och aktuella elförbrukning. Vilket avtal som är det bästa varierar nämligen utifrån hur ditt hushåll förbrukar el. Så kolla på gamla räkningar för att bilda dig en uppfattning om hur mycket el du förbrukar varje månad eller per år. Utifrån detta kan du sedan fatta det rätta beslutet för dig och ditt hushåll.
  • Titta på priset per kilowattimme. Priset per kilowattimme är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du jämför elavtal. Så när du vill hitta det bästa elavtalet för dig är detta en faktor som du bör titta på och jämföra. Detta är trots allt kostnaden för den el som du använder, och den kan variera en hel del mellan olika elbolag och avtal.
  • Välj mellan fast eller rörligt elpris. Ett fast elpris ger dig en förutsägbarhet när det kommer till priset på el per kilowattimme under en viss tidsperiod. Ett rörligt elpris fluktuerar istället uppåt och nedåt i takt med att spotpriset på el gör detsamma. Därför påverkas det rörliga priset i högre utsträckning av de föränderliga förhållandena på elmarknaden. Detta är viktigt att ha i åtanke, så att du kan välja ett avtal med rätt typ av prissättning utifrån ditt aktuella behov och din budget.