Bygg och måla

Professionell övervakning av larm eller inte?

Professionell övervakning av larm eller inte?

Detta är en fråga som du bör ägna en tanke. Det kan låta som en bra idé när man tänker på alla saker man skulle kunna göra med hjälp av sin smartphone. Varför ska du då välja professionell övervakning framför att själv ta hand om det hela? Det finns framför allt fyra enkla anledningar till detta:

  • Ditt larm övervakas dygnet runt av proffs
  • Räddningspersonal tillkallas omedelbart vid behov
  • Du kan eventuellt spara lite på försäkringen genom att välja professionell övervakning
  • Det är enkelt att komma igång

Ditt larm installeras för att upptäcka någonting och sedan varna dig eller någon annan om att larmet har utlösts. Sensorer upptäcker när någonting har öppnats, när det är rörelse i bostaden, när glas går sönder o.s.v. Om larmsystemet utlöser larmet men ingen meddelas om detta händer ingenting. Tänk till exempel på hur många gånger du har hört ett billarm ljuda utan att göra någonting. Du får bara ett meddelande i din telefon om att larmet har gått, men vad ska du göra om du befinner dig långt bort? Du kanske är på semester och har telefonen avstängd, vilket gör att du inte meddelas när larmet utlöses. Om du är utomlands kan det vara svårt att tillkalla svensk räddningspersonal till din bostad.

Därför bör du välja ett professionellt övervakat larm

De flesta bostadsägare installerar utöver sitt larm en rök- eller värmedetektor som är ganska billig men även mindre effektiv än mer kvalitativa detektorer. Det har visat sig i testar att du, din familj eller dina husdjur redan har börjat kvävas av röken när rökdetektorn väl utlöser larmet. Därför bör du välja en professionell övervakning av ditt larm, så att larmcentralen genast kan skicka ut räddningspersonal till platsen.

En annan anledning till oro är den tysta mördaren kolmonoxid. När du väl känner att telefonen vibrerar på grund av att larmet har utlösts, har din familj, du själv och era husdjur redan börjat kvävas. I alla dessa scenarion är det fördelaktigt att välja professionell övervakning av ditt larm. Larmföretaget kan agera på de signaler de får, vilket i slutändan ger ett bättre resultat.