Bygg och måla

Vilken modell av infraröd bastu passar dig?

Vilken modell av infraröd bastu passar dig?

Allt efter att efterfrågan har ökat har även antalet olika modeller vuxit på marknaden. Idag går det att köpa en enkel infraröd bastu för 8 000 kr till lyxvarianter för över 50 000 kr. Vilken modell passar dig?

  • Liten eller stor?
  • Med dusch och bastu kombinerat?
  • Med flera olika uppvärmningsmöjligheter?
  • Med radio, musikanläggning och touchpad?

Antal personer – Från en plats och uppåt

Den är inte stor – men praktiskt. Välj en modell för enbart en person om du har ont om plats eller bara tycker om att basta själv. Det blir inte lika socialt som att kunna träffas ett par vänner men om det främst sker för avslappning, värmebehandling och skön känsla kan det absolut var ett alternativ. Det är även inom denna kategori som de billigaste modellerna hittas.

Å andra sidan finns även modeller där det ryms 4 – 6 personer vilka självklart kostar betydligt mer. Ännu ett alternativ är att bygga bastun själv med flera infraröda plattor som monteras. Därmed finns ingen begränsning för dess storlek.

Infraröd bastu och elektrisk – i samma modell

Har familjemedlemmarna olika åsikter om vilken bastumodell som är bäst? En vill ha infraröd bastu och någon annan prioriterar elektriska modellen. Varför inte välja kombivarianten? En bastu som både har elektriskt aggregat och de infraröda plattorna.

Tidsinställning – Starta när du vill

Med timer kan du själv avgöra när värmen ska sättas på. Detta var framförallt viktigt med traditionell bastu eftersom dessa aggregat tar längre tid på sig att värma upp luften. En infraröd bastu kan användas mycket kort tid efter att den blivit igångsatt.

Musik – För extra skön avslappning

De mest exklusiva modellerna har musikanläggning med radio samt USB-ingång och bluetooth-anslutning. Används den för att få avslappning kan det vara extra skönt med lugn musik och riktigt bra högtalare. Detta istället för att bara spela upp musiken via mobilens egna högtalare.

Med dusch – om det inte finns i närheten

Ännu ett alternativ är att välja en infraröd bastu med inbyggd duschkabin. Fördelen med att de sitter ihop är att det finns ingång mellan bastun och duschen. Enheten kan därmed ställas i en källare eller i ett badrum för en komplett dusch- och bastulösning.

Framförallt en bra lösning om det inte finns en dusch i närheten av där bastun är tänkt att byggas. Genom att dusch ingår blir det självklart en betydligt högre kostnad för modellen.