Bygg och måla

Fastighetsskötare som löser det mesta

En fastighetsskötare ansvarar för både den inre och för den yttre skötseln av fastigheten och arbetsuppgifterna varierar mellan olika företag. Trots att arbetsuppgifterna varierar så finns det naturligtvis vissa saker som är gemensamt för alla som arbetar som fastighetsskötare. Gemensamma nämnare för alla fastighetsskötare, oavsett var man arbetar, är att det finns en teknisk och praktisk sida. Det är knappast som så att man hittar personer med tummen mitt i handen i detta yrke!

Vad krävs av en fastighetsskötare?

Som fastighetsskötare är det viktigt att man har både grundförutsättningarna som nämns ovan, men det är även viktigt att man har en utbildning som gör att man får kompetens för att kunna utöva detta yrke.  Det finns ett flertal olika utbildningar som passar för personer som vill arbeta med fastighetsskötsel. Bland annat kan man plugga Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet eller Hantverksprogrammet.

Det är ett yrke som passar personer som gillar att vara ute mycket i friska luften då mycket av arbetet är utomhus. Oavsett om man arbetar på en skola eller om det är en vanlig bostadsfastighet man sköter om så är det mycket att fixa med inte bara inomhus, utan även utomhus. Förutom ovan så är det även viktigt att man gillar att arbeta bland och med människor. Att vara serviceinriktad är en annan viktig del av vad man bör kunna leverera för att vara en bra fastighetsskötare. Det är många som lägger sin tillit till fastighetsskötaren ser till att allt ”bara fungerar” och det gäller även när man anlitar företag på entreprenad, seriösa aktörer tar sitt uppdrag med stort ansvar och anställer därför endast utvalda. EMJ Service har som fastighetsskötare vuxit snabbt genom att lägga stor tyngd på att just erbjuda fastighetsskötare som utför sitt arbete prickfritt och med stor värme.

Mångsidigt kunskap och intresse krävs för yrket

Vad gäller att ta ansvar för den yttre miljön där man arbetar handlar detta om att både ta hand om den dagliga skötseln, men det handlar även om att se över vad för typ av förändringar och förbättringar som kan göras. Detta kan handla om att exempelvis byta ut växter som är svåra att sköta om till andra växter som är lättare att sköta. Man behöver således mångsidig kompetens när man arbetar som fastighetsskötare.

Som fastighetsskötare kan man arbeta på ett flertal olika platser. Man kan vara fastighetsskötare på en skola, på ett fastighetsbolag, bostadsbolag, kontor, sjukhus, industrifastighet med mera. Man kan alltså få mycket erfarenhet inom många olika områden beroende av hur många olika typer av fastigheter man arbetat som fastighetsskötare eller fastighetsvärd för.