Bygg och måla

Att välja färg till huset

När man skall måla om huset är valet av färg oerhört viktigt! Om man inte är noga i detta val, kan man snabbt bli besviken och stå med en fasad man inte tål! Att välja färg till huset bör därför göras över tid med gott om utrymme för ändringar. Det finns ofta begränsningar i vilka färger man kan ha till sitt hus, men för det mesta håller man sig naturligt inom dessa riktlinjer. Skulle man ändå ha för avsikt att byta till en gräll färg, kan man dubbelkolla att detta tillåts.

Inte som i butik

När man står i färgaffären och tittar på färgprover till huset, är det inte alltid man kan lita på att färgen ser ut som den kommer att göra i praktiken. Det finns en rad faktorer som väger in och man kan med fördel titta på färgen i sin rätta miljö, dvs. vid huset. Omgivning, belysning, färger och skuggor. Allt spelar in i hur färgen upplevs.

Välj färg till huset med omsorg och eftertanke. Vill du ha tips är detta en bra guide.

Har du inte tid eller möjlighet att ta med färgprov till huset kan du ta ut färgprovet utomhus vid butiken. Även om man då inte kan få med alla övriga intryck, har man dagsljus och inte belysning från affären. Vanliga lampor har ofta en tendens att lura ögat.

Måla om

Att måla om är en utmaning även om man har valt färg till huset noggrant. Ställningar, skyddsplast, penslar och tid skall också till för att resultatet skall bli någonting man kan vara nöjd med. Vill du ha hjälp av målare finns ett flertal skickliga hantverkare att ta kontakt med. Även om man kan få betala en del för att få en husmålning, sparar man en hel del tid och kraft på att inte själv försöka sig på detta. Har man gott om tid kan det vara ett roligt projekt att välja färg till huset och måla. För de flesta är dock en målare bäst.