Bygg och måla

Elinstallationer för privatpersoner

El är något vi alla bör respektera. Ända sedan vi uppfann elektricitet och sett hur mycket det förändrat vår tillvaro har vi också lärt oss om dess många faror. Nuförtiden är el något normal och något som de allra flesta stöter på i vardagen. Det är så normaliserat att vi ofta inte ens tänker på var elektriciteten kommer ifrån eller hur den funkar. Utvecklingen har gått otroligt fort och numera finns el med oss, inte bara i lampor, utan även i våra händer i form av mobiler. Alla de maskiner vi använder i hemmet är elektriska; diskmaskinen, dammsugaren och tvättmaskinen. Men hur fungerar det egentligen? Vem vet allt som krävs för att installera el och vem utför elinstallationer i Stockholm? Här diskuteras en rad ämnen förknippade med elinstallationer.

Vad menas med elinstallationer?

Elinstallationer är precis vad det låter, installation av olika apparater och saker som fungerar genom elektricitet. Det kan vara allt från belysning, datorer och nätverk till maskiner och värme. Eftersom vi är beroende av elektricitet i vårt samhälle sker elinstallationer överallt; i hemmen, kontoren och stora byggnader. El är inget som man ska ta lättsamt på – försök inte fixa något med el som du inte är säker på att du klarar av.

Vem får utföra elinstallationer?

På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa vem som får lov att utföra elinstallationer. Det är såklart bara elektriker som har behörighet, men inte alla elektriker kan utföra alla arbeten. Dessutom kan en person få utföra vissa arbeten även utan att vara elektriker. Detta genom att alla företag som arbetar med elinstallationer är ansvariga för att arbeten utförs enligt regelverken. Genom ett så kallat egenkontrollprogram ansvarar företagen för att se till att den som utför ett arbete är kvalificerad nog för att utföra ett säkert arbete, oavsett om denne kan kalla sig elektriker eller inte. Om en elektriker däremot jobbar i eget företag måste han eller hon se till att de har de behörigheter som krävs enligt lag, vilka går att hitta på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Hitta elektriker i Stockholm

Utöver det bör du se om du kan hitta referenser eller omdömen av elektrikern eller företaget du vill anlita. En bra hemsida med en lista över elektriker i bland annat Stockholm, är Reco.se. Där kan du se både omdömen och kontaktuppgifter. Lycka till!