Bygg och måla

Att välja trappräcke utomhus

Ett trappräcke utomhus kan vara en stor och iögonfallande detalj på ett hus och ett gammalt, slitet eller till och med trasigt kan förstöra helheten. Ett trappräcke sitter dessutom ofta i direkt eller nära anslutning till husets entré – och där man vill ju gärna att det ska se ordnat och välkomnande ut.

För den som planerar att byta ett trappräcke utomhus finns flera val att göra, både vad gäller material och utseendet. Läs mer nedan.

Stil och utseende

Ett trappräcke utomhus bör gå i samma stil som övriga huset för att skapa en snygg och harmonisk helhet. Ett bra första steg är därför att samla på sig inspiration – förslagsvis med hjälp av internet och sociala medier. Att se andras lösningar kan ge idéer som man kanske annars inte hade kommit på själv och det är klokt att fundera ett varv extra i stället för att välja första bästa.

Trappräcke utomhus – olika material

En annan sak att fundera på när det är dags att byta trappräcke utomhus, och som också delvis har med stilen att göra, är material. Trappräcken för utomhusbruk finns i olika material och förutom att det påverkar utseendet så kräver olika material olika underhåll och skötsel. Nedan följer två exempel på material som passar:

  • Trä – Ett väldigt vanligt material till trappräcken utomhus är trä. Till fördelarna hör att det är väldigt billigt, samt att man enkelt kan bygga och utforma räcket precis som man vill, både vad gäller storlek, färg och form. Däremot krävs en hel del underhåll för att det ska hålla sig fräscht länge, så som målning, och trots det kommer det troligen behöva bytas ut i framtiden.
  • Smide – Ett annat material som lämpar sig utmärkt utomhus är smide. Även det kan utformas efter tycke och smak vad gäller utseende och storlek och det passar ihop med dom flesta stilarna. Det är mer eller mindre underhållsfritt och har trots det längre hållbarhet än trä, då det är väldigt beständigt mot väder och vind.

Nackdelen med att välja smide, i stället för till exempel trä, är att det kostar mer. Men å andra sidan behöver man sedan inte lägga tid på att sköta om det och man kommer troligen inte heller behöva byta ut det – åtminstone inte på många, många år.