Bygg och måla

Att tänka på när du ska anlita en takläggare

Har du drömt om att starta igång ett nytt byggprojekt, att satsa på en ny fastighet eller att renovera och rusta upp ditt hus? Då kan det vara dags att anlita en takläggare i Dalarna, eller den stad där du bor i. Att anlita en takläggare kan verkligen underlätta för ditt byggprojekt, framförallt om du ska sätta igång och bygga en helt ny fastighet eller om din nuvarande byggnad måste underhållas. Idag finns det en hel drös med takfirmor som erbjuder olika typer av tak- och plåtarbeten, däribland takläggning och upprustning av tidigare tak. Vi listar vad du ska tänka på när du anlitar en takläggare!

Att anlita en takläggare – tänk på detta!

Oavsett om du ska anlita en takläggare i Dalarna eller i någon annan del av Sverige så kan det vara bra att fundera lite grann på vad arbetet innebär, vad du är i behov av, samt vilken typ av takläggare som skulle passa dig bäst. En takläggare i Ludvika kan skilja sig från en takläggare i Falun eller en takläggare i Borlänge, trots att de hör till samma län.

Med tanke på att det finns så många takfirmor att välja mellan i de olika delarna av landet kan det vara svårt att veta vilken som är bäst, vilken som är mest prisvärd, och vilken som faktiskt klarar av det jobb just du är i behov av. För att arbetet ska utföras på bästa sätt och ge bästa möjliga resultat kan det vara bra att tänka på detta innan du anlitar en takläggare:

  • Undersök flera takläggare

Innan du bestämmer dig för att anlita en takläggare är det smart att undersöka flera olika takfirmor för att få ett bredare perspektiv av vad som faktiskt finns att erbjudas. Du bör också skicka in intresse för att få en offert från flera olika företag för att få en ungefärlig prisbild på arbetet som ska göras, så att ni därefter kan hitta bästa möjliga alternativ.

  • Förbered inför takarbetet

Detta må låta konstigt, men faktum är att arbetet som en takläggare ska utföra faktiskt kan gå snabbare om det gamla taket in princip är borta redan innan de ska sätta igång. Detta gäller då såklart bara om taket helt ska läggas på nytt, men då kan det både spara er tid och pengar om ni själva engagerar er lite och förbereder inför takbytet.

  • Räkna på totalkostnaden

Efter att ni fått in några olika offerter för det takarbete ni önskar göra kan det vara smart att inte bara jämför de olika takfirmorna för att se vilka som skulle passa er bäst, utan det kan också vara smart att räkna på den totala kostnaden för att få en mer verklighetstrogen uppfattning. Där ingår alltså både arbetskostnad för specifik takfirma, materialkostnad som kan variera beroende på vilket material ni väljer, samt ROT-avdrag som ni får göra!

  • Var noggrann med garantier

En annan sak som kan vara bra att tänka på innan ni anlitar en takläggare är att kräva garantier från samtliga parter som är delaktiga i bygget. Detta gäller oavsett om ni låter ett företag sköta allt ihop eller om ni själva köper materialet från ett företag för att sen anlita en takfirma åt själva jobbet. Både material och arbete bör ni ha garantier på.