Bygg och måla

Därför bör du använda en lasyr på dina träytor

Att använda en lasyr är något som många husägare och hantverkare väljer att göra. Detta beror på att denna produkt har vissa unika egenskaper och fördelar. Känner du dig osäker på vilka dessa är och vill veta mer om dem? Läs då vidare så får du ta del av denna information!

5 fördelar med lasyr jämfört med täckande färger

En lasyr är en transparent färg vilken du kan använda för att lasera till exempel altaner och trädäck. Det finns flera goda skäl att använda denna typ av färg. De egenskaper som är mest eftertraktade hos den är att färgen:

  • Bevarar det naturliga utseendet hos träet. Till skillnad från färger som täcker över träet låter denna färg träytan lysa igenom. Därmed bevarar den träets naturliga skönhet samt framhäver och förstärker denna. Detta är med andra ord en produkt som är utmärkt att använda när du vill visa upp träets naturliga textur på ett bra sätt.
  • Tränger djupare ner i porerna. En annan fördel med en lasyr är att den har förmågan att tränga djupare ner i träets porer jämfört med andra sorters färger. Därmed ger den en mer hållbar finish som i högre grad klarar av att stå emot väder och vind.
  • Skyddar mot UV-strålningen. Många av de produkter som används för lasering ger även ett skydd mot solens UV-strålar. Därmed hjälper de till att skydda träet från solens strålar, vilka ju tyvärr tenderar att skada träytor. Du kan därmed förlänga livslängden på dina trämöbler och andra föremål i trä genom att lasera dem.
  • Skapar en fuktbarriär. Ytterligare en fördel med att använda denna typ av produkt på träytor är att den skapar en fuktbarriär. Lasyren skapar nämligen en skyddande barriär som hjälper till att hålla fukten borta från träet. Detta är särskilt användbart när det kommer till träföremål som placeras utomhus och därmed utsätts för vädrets makter.
  • Är enkel att använda. Visst, du behöver regelbundet lasera om en träyta för att den ska behålla sitt vackra utseende. Men denna process är generellt sett betydligt enklare jämfört med att måla motsvarande yta med en täckande färg. Här absorberas färgen av träet istället för att skapa en hinna på ytan – därför flagnar den inte på samma sätt.