Bygg och måla

Välj rätt kabelvinda

Dags att köpa kabelvinda? Det finns många modeller från många olika tillverkare att välja bland så det finns anledning att tänka till inför köpet. Dessutom finns vissa modeller som lämpar sig för privat bruk i hemmamiljö, likaväl som modeller avsedda att använda främst i verkstäder och inom industri. Nedan följer några tips för att hitta rätt.

Kabelvinda för privat bruk

Letar du efter en kabelvinda för privat bruk? Det kan verka som en enkel uppgift men det finns faktiskt flera saker som kan vara bra att tänka på inför köpet:

  • Antal uttag – en vanlig kabelvinda har vanligen mellan 1–4 uttag. Hur många uttag som kan vara bra beror på hur vindan ska användas men det kan vara värt att välja en med fler, även om det blir dyrare.
  • Sladdlängd – Det finns kabelvindor med varierande sladdlängd, alltifrån 5 till 100 meter.
  • Automatisk eller manuell – Automatisk eller manuell inrullning? Med en automatisk behövs bara ett knapptryck för att kabeln ska rullas in medan andra kräver manuell hantering.
  • För inom- eller utomhusbruk – Något annat viktigt att tänka på vid val av kabelvinda är om den är tänkt att användas inomhus eller utomhus. För det sistnämnda är det viktigt att välja en som är avsedd för utomhusbruk, annars ökar risken för strömolyckor.

Det viktigaste att fundera över för att hitta rätt är kort och gott användningsområdet. Hur lång behöver kabeln vara, hur många uttag behövs, var ska den användas och hur ofta? Ska den användas ofta kan det helt klart vara värt att välja en med automatisk inrullning, dels för att det är smidigt, dels för att kabeln rullas upp jämnare.

Ju mer avancerad en vinda är, desto dyrare blir det förstås men sköts den om kommer den hålla i många år framöver.

För verkstäder och industri

En klassisk kabelvinda av enklare modell kan räcka gott för privat bruk men för verkstäder och industrier behövs ofta mer avancerade modeller. Det som skiljer dessa åt är att dom sistnämnda ofta är kraftigare än dom som finns att hitta för hemmamiljöer. Dessutom är många av modellerna gjorda för att montera på vägg, tak eller golv.

Kabelvindor för verkstad och industri finns att hitta hos företag som säljer verkstadsprodukter och det finns modeller som passar för dom flesta behoven.