Bygg och måla

Tips för dig som vill göra en egen platsbyggd walk in closet

En platsbyggd walk in closet innebär lyx i vardagen. Här kan du på ett bra sätt organisera dina kläder och smycken, samtidigt som det också kan fungera som ett omklädningsrum. För att projektet ska bli lyckat finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke.

Låt dig inspireras

Det finns gott om inspirationsbilder och tips på nätet att ta del av. Du kan till exempel hitta det på följande:

  • Återförsäljares hemsidor
  • Bloggar
  • Sociala medier

Titta gärna igenom många bilder tidigt, så att du vet ungefär vad du vill ha när du börjar skissa.

Gör en enkel skiss

Att göra en enkel skiss på ungefär hur du vill att det ska se ut är en bra början. Rita in dörrar, element, fönster och andra fasta attiraljer som kan påverka hur du placerar din förvaring.

Gör också en bedömning av ungefär hur mycket förvaring du kan tänkas behöva. Har du mer förvaring än nödvändigt och ett relativt litet utrymme kan du förlora värdefulla kvadratmeter som hade kunnat tjäna till att göra det enklare att byta om, eller förvara andra saker utöver kläder (till exempel en strykbräda, ångstrykjärn och andra verktyg).

Rensa garderoben

För att kunna göra en korrekt bedömning av hur mycket förvaring du behöver i en walk in closet är det bra att rensa den nuvarande garderoben. Om du inte har gjort det på ett tag har du säkert mycket kläder som du kan göra dig av med. Ge bort, eller sälj och låt pengarna gå till projektet.

Låt golvet vara

Många är eniga om att det är snyggt att hålla golvet så fritt som möjligt i en platsbyggd walk in closet. Det är inte bara snyggt och gör att rummet känns rymligare – det blir också lättare att städa. På så vis är tröskeln lite mindre till att alltid hålla din garderob fräsch och fin.

Häng upp hela förvaringslösningen på väggen och undvik för många möbler som inte kan eller bör monteras.

Placera kläderna smart i en platsbyggd walk in closet

Sortera kläderna smart. Många föredrar att placera dom i samma ordning som man bär dom – toppar och hattar överst och kjolar, skor och byxor nederst. Du kan även dela upp garderoben i olika sektioner, till exempel för jobb, fritid och fest.